Какво е Ролева Игра в думи?

Ролевите игри или онова, което за кратко ще наричаме нататък РП (role play) е тип игра, в която участниците заемат ролите на персонажи и заедно създават писмени истории. Участниците определят действията на персонажите си, според характерите им, като тези действия биват успешни или неуспешни, според установена система от правила или насоки. В рамките на тези правила (например: нямате право да убивате чужди персонажи), те могат свободно да имзпровизират, като техните избори оформят посоката и разбира се, крайният резултат от игрите.

Ролевите игри рядко имат победители и победени (изключае Куидичният турнир или личните дуели между персонажите). По това те се различават коренно от настолните игри, игрите с карти, спортовете и почти всички други видове игри. Като романите и филмите, ролевите игри с думи се харесват, защото разпалват въображението на участниците. Те наблягат повече на взаимопомощта и социализирането, отколкото на състезанието. 

Ролевата игра с думи в нашият форум събира една част от участниците си в отбори/групи от персонажи, които са част от един и същи дом в училището за магия и вълшебства “Хогуортс”, които играят в екип с цел спечелване на Домовия шампионат и Куидичния турнир. В това време те могат да играят и самостоятелно, да развиват личната история на персонажа си, да се съревновават с други персонажи и т.н.

Друга част от участниците са по-съсредоточени върху развитието на вече пораснали персонажи, които могат да бъдат и преподаватели в училището, участват в Главната Сюжетна Линия (ГСЛ) за света, където се свързват с други участници, чиито персонажи имат подобни или противоречиви цели.

Самите ролеви игри се изпълняват като кратки разкази: за разлика от другите типове ролеви игри, където участникът изговаря само репликите на персонажа си и излиза от ролята, за да опише действието и да обсъди правила, в ролевата игра с думи, участниците описват подробно репликите, действията, мислите и чувствата на персонажа си, подобно на писател в роман. Основно ограничение в писането на ролева игра с думи е участниците да не накърняват достойнството на другите персонажи, да не ги нараняват, да не ги убиват и да не описват действия и реплики на чуждите персонажи, които те не биха направили или казали. Обикновено при повече опит в игрите, добро опознаване на чуждия персонаж и съгласуване с другия участник в играта, това ограничение отпада. Заради това много често можете да видите по-отдавнашни участници, които в един свой пост описват не само действията на своя персонаж, но и тези на много други. 

Повече за правилата и ограниченията при писане на РП, можете да прочетете в секцията с правила във форума.

Забележка: ролевите игри във форума са създадени по фентъзи мотиви от поредицата за Хари Потър, Аватар – последния повелител на въздуха, Градът на Сънуващите Книги, Да пробудиш драконче, Хрониките на Нарния, Вещерът, Властелинът на Пръстените, D&D, Славянска и Японска митология, всички митологии използвани от горе изброените и други.